Zwemmen bij de snertplek op eigen risico

DSC 7663 1Deze zomer is ons enkele keren gevraagd naar de kwaliteit van het ‘zwemwater’ en of wij dat laten controleren. Aan iedereen die zich hetzelfde afvraagt willen we antwoorden dat wij het super vinden dat De Bult in het eerste jaar van haar bestaan al zo goed gevonden wordt en dat er zoveel gebruik gemaakt wordt van de waterspeeltuin, maar dat wij het niet aangelegd hebben als zwemstrandje (al wordt zo regelmatig genoemd). Het water van de snertplek staat in verbinding met de sloot en de doorstroming daarvan is niet altijd optimaal.

Een andere vaker gestelde vraag is of honden wel in het water mogen. Zoals gezegd hebben wij de snertplek aangelegd als waterspeelplaats voor kinderen. Maar als mensen hun honden er in laten spelen kunnen wij ze natuurlijk niet tegenhouden. We gaan er wel vanuit dat de hondeneigenaren voorkomen dat hun honden zich in het water ontlasten. En mocht er een ‘ongelukje’ gebeuren dat zij dit dan ook meteen opruimen. Zoals overal op De Bult.

De verantwoordelijkheid voor het zwemmen in dit water ligt dan ook bij de ouders. Kortom, voor zwemmen geldt net als voor andere activiteiten op De Bult: op eigen risico.

Start monitorgroep Vlinderidylle

20150523 142627Idyllisch vergaderen met de monitorgroep van de Vlinderidylle. Dit wordt een mooie samenwerking tussen De Vlinderstichting, Stichting Groen Licht en Stichting Natuurbelevingstuin De Bult. Met vijf mensen gaan we tot en met september op De Bult wekelijks de vlinders spotten en tellen.


We hebben meteen al een aantal veelbelovende waarnemingen gedaan: Bont Zandoogje, Atalanta, enkele Koolwitjes en - last but not least - een Argusvlinder! De Argusvlinder gaat de laatste jaren in aantal sterk achteruit, dus we zijn heel blij dat we hem meteen al op De Bult kunnen verwelkomen.

Heb jij ook een mooie, een bijzondere, of misschien zelfs een zeldzame waarneming gedaan op De Bult? Laat het ons weten via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gevaren van fijnstof


fijnstof en bomen

In de basis heeft het groen in de Natuurbelevingstuin een dubbelfunctie. Naast de basisfunctievan ‘gewoon groen zijn’, heeft het groen de potentie om luchtstromen ergens naar toe of van weg leiden. De vorm en toepassing van de groenstructuur beïnvloedt de luchtstroom. Door een gelaagde aanplant toe te passen in de Natuurbelevingstuin ontstaat er een groene buffer die vervuilde lucht omhoog dwingt. In de hogere luchtstromen vermengt vervuilde lucht zich met andere luchtstromen. Zo ontstaat er optimaal contact tussen schone en vuile lucht en worden mensen beschermd tegen luchtverontreiniging.

Op tuinbouw.nl lazen we een interessant artikel over dit onderwerp.

Lees meer...