01FotoHannekeDuivenvoordendoor Hanneke Duivenvoorden

Onder een stralende zon begonnen wij op zaterdag 8  augustus met een groepje van 9 enthousiaste mensen aan de vlinderexcursie die werd gegeven door Co en Agaat Mesman. We kwamen al snel op het weitje tussen de vele bloeiende planten het Klein koolwitje op het klein hoefblad een aantal keren tegen. En Co spotte al heel snel de Argusvlinder. Dit is bijzonder, want  de Argusvlinder is de laatste jaren in aantal sterk achteruit gegaan.

In het voorjaar van 2015 heeft de Vlinderstichting twee Vlinderidylle op De Bult ingezaaid. Momenteel groeien er vele kamille planten, distels, rode klaver, korenbloemen, grote berenklauw, vogelwikke envele grassen. Wat een eer dat de Argusvlinder deze plek heeft uitgekozen om te foerageren en te wonen. Tijdens deze excursie hebben wij er wel 10 zien vliegen.

Verder lopend door de bloemenweide spotten wij op een talud verschillende blauwtjes. De waardplant van het Icarusblauwtje is de rolklaver en andere vlinderbloemigen, terwijl de rupsen van het  Bruin blauwtje zich tegoed doen aan de ooievaarsbek en reigersbek. Ze kunnen door elkaar voorkomen en dan is herkenning soms wel een probleem. Co is heel goed in het vangen van een vlinder in een vitragevangnet. Heel voorzichtig doet hij deze over in een petrischaaltje waarna wij de vlinder uitgebreid konden bekijken en met het boek erbij kon Co ons goed de witte vleugelrand laten zien; hoe de stippen op de vleugels bij het Icarusblauwtje recht achter elkaar zitten en er bij een Bruin blauwtje een duidelijke knik zit die de ‘hockeystick’ genoemd wordt. Daarbij wijst hij ons ook op de zwarte stip van het Icarusblauwtje oftewel de wortelvlek. Deze ontbreekt bij het Bruin blauwtje. Op de site Natuurbericht.nl staat uitgebreide informatie met foto’s van de Vlinderstichting en volgens hen zijn de blauwtjes de eerste dagen van augustus flink los gekomen. Dat betekent veel vlinderplezier.

Verder wandelend zagen wij het Bont zandoogje, het Gamma uiltje en het Bruin blauwtje. Het Bont zandoogje legt zijn eitjes (ook) op het gras en vliegt vaak langs bosranden. Bij de pas aangeplante bloeiende buddleia’s vliegt de libellensoort Blauwe glazenmaker, diverse witjes, voornamelijk Kleine koolwitjes, 2 distelvlinders en we zien de Kleine vos. Deze vlinder komt dit jaar niet heel veel voor.

Na al deze mooie ervaringen gaan wij even pauzeren op de houten banken die er staan en waar we even gaan genieten van een bekertje koffie met een zelfgebakken plakje cake. Het is aangenaam verpozen op deze stille plek waar je de vlinders letterlijk ziet vliegen. Jos maakt nog een mooie groepsfoto met iedereen er op. Op onze verdere wandeling komen we nog 2 kleine en 1 grote Roodoogjuffer tegen. Door de verrekijker zie je de bolle rode oogjes heel goed.

We lopen verder door een bebost stukje waar de vuurplaats is aangelegd. Daar omheen staan kleine bomen, heesters en wilde planten. Op de hoge grote berenklauw ontwaren wij de Stadsreus, een zweefvlieg. Deze lijkt eigenlijk op een hommel en dan zonder wollig achterlijf. Het is een heel bijzonder insect om te zien. Hij heeft een geel achterlijf, is geel met bruin  gestreept en heeft bruine ogen. Omdat hij zich tegoed deed aan de nectar, konden wij hem heel goed bekijken. De Stadsreus kwam eigenlijk niet voor bij ons, behalve in de zomer als dwaalgast en is nu zelfs overal waar te nemen. En Co weet er veel over te vertellen. Zo maken Co en Agaat ons nog attent op een ananasgal op een eikenboom. Een Galmug of Galwesp maakt een gaatje in de boom. De boom maakt een soort ‘huisje’ (lees vruchtje) dat heeft weer de vorm van een klein groen ananasje. Dat zouden wij zelf niet opgemerkt hebben.

Op de weitjes waar de vlinders worden geteld – het monitoren voor De Vlinderstichting – vlogen vandaag ook veel vlinders, zoals het 3x Klein koolwitje, totaal 10 x de Argusvlinder, 4x het Icarusblauwtje en het Bruin blauwtje. Er vliegt nog een Heidelibel, een Kleine vos en de Dagpauwoog, de Distelvlinder een Gamma uiltje en 4x het Bont zandoogje.

Onze wandeling nadert het einde en verderop langs de sloot vliegt de Grote keizerlibel. Wat een helikopter is dat zeg. Het verschil tussen een libel en een juffer is dat de echte Libel nadat hij uit de larf geslopen is en zijn vleugels opgepompt zijn, deze niet op de rug kan leggen. Deze blijven in zweefstand of te wel horizontaal staan. De juffer kan dit wel. Co vertelt dat de Houtpantserjuffer de enige juffer is die zijn eitjes afzet op schors van bomen of houtachtige gewassen en in de buurt van water. We zien nog meer libellen, een heidelibel; daar zijn weer meerdere soorten in. Trots staat daar ook nog de Akkermelkdistel met mooie fel gele bloemen te bloeien.

Het was een erg leerzame ochtend met elkaar, waarin we weer veel geleerd hebben over de vlinders en insecten die in dit gebiedje vliegen en planten die hier groeien. Wij bedanken Co en Agaat die ons hebben laten zien en ervaren dat er nu al heel veel moois te zien is in de prille ontwikkeling van de Natuurbelevingstuin in Nieuwe Wetering. Bedankt ook Jos en Thomas die al het moois op foto’s hebben vastgelegd.

Meer over KNNV afdeling Bollenstreek op www.knnv.nl/bollenstreek